Tips om je creativiteit te voeden

by Remco Langeler on 24/09/2011

in Creatieve technieken,Creativiteit,Inspiratie,Persoonlijke groei

Stepbystep justdoitWil jij creatiever worden? Ervaar je soms dat je tegen de muren van je denken aanloopt? Wil jij meer waarde toevoegen door flexibeler te denken en makkelijk vanuit meer invalshoeken te kunnen kijken? Wil je je creatief vermogen opkrikken?

Dat kan!

Ik ga er van uit dat iedereen creatief is en dat je dat verder kan ontwikkelen. Ook mensen die zich al heel creatief vinden en hier in hun dagelijkse leven en werk mee bezig zijn, kunnen hun creativiteit verder ontwikkelen. Vaak doen deze mensen dit ook wel. Zij staan over het algemeen immers meer open voor verandering, voor andere mogelijkheden van kijken en zij zijn wellicht bewuster bezig met het doorbreken van patronen.

Het proces stopt echter nooit … de mens is gemaakt om te creëren … de mens is gemaakt om voort te gaan, zijn of haar talenten verder te brengen en deze in te zetten en te gebruiken.

Nu, wat..?

Wat kan je doen om je creatieve vermogens verder te brengen?

‘Just do it’ is vaak het advies dat je krijgt als je iets wilt veranderen of doen. Zo ook hier. Stimuleer je creativiteit door er bewust mee aan de slag te gaan en je aandacht op te gaan richten.

Ga ervaren, lezen, experimenteren!

Ga het ervaren door bijvoorbeeld workshops te volgen. Ga lezen over creativiteit. Experimenteer door de dingen die je doet anders te benaderen. Ga dingen op een andere manier aanpakken en gewoonweg anders doen. Ga andere dingen doen. Zoek nieuwe omgevingen, nieuwe mensen, andere werkzaamheden, andere projecten, etc..

We kunnen hier honderden tips opschrijven wat je allemaal kan doen … Om hier echter daadwerkelijk mee aan de slag te gaan heb je wellicht wat handvatten nodig. Nadenken over onderstaande vragen kan zo’n handvat zijn.

Wat betekent creativiteit voor jou?

Wat is creativiteit voor jou?
Wat is jouw beeld van wat het is?
En wat je wilt ontwikkelen hierbij?

Probeer dit in beeld te krijgen. Geen makkelijke klus wellicht, dit is immers introspectief en raakt je persoonlijkheid en je hele wezen. Toch kan het goed zijn om bewust stil te staan bij wat jij bent in relatie tot creativiteit,  je effectiviteit, hoe je naar dingen kijkt, hoe je zaken aanpakt, welke denkstijl je hebt en welke patronen je lastig kan doorbreken. Persoonlijke creativiteit heeft, naar mijn inzicht, immers een duidelijke link met de patronen die je in je draagt of waar je je naar gedraagt.

Als je dit lastig vindt, praat er met anderen over. Als je de luxe van een persoonlijke coach hebt, maak hier dan een coachingsvraag van. Ook kan het een mooi onderwerp zijn van intervisie als je aan een intervisiegroepje deelneemt. Heb je dat niet? Creëer zo’n groepje … dit doen is wellicht het eerste patroon dat je doorbreekt.

Wat doe je?

Wat doe je eigenlijk zo de hele dag, hele week, maand, jaar … ?
Wat doe je door de week, wat doe je in het weekend … ?
Wat doe je ‘s avonds, ‘s ochtends, overdag … ?

Gewoon simpel kijken naar wat je doet kan je ideeën geven om ook andere dingen te doen. Zijn er dingen die je eigenlijk wel zou willen doen? Waarom doe je die niet en zeg: “Ja! Die ga ik nu wel doen!”. Ook kan je hierbij kijken naar je gewoonten. Welke gewoonten zijn er allemaal in mijn leven? Heel veel waarschijnlijk, maar een aantal zou je misschien wel willen of kunnen veranderen … Verander ze!

Hoe en waar doe je nieuwe ideeën op?

Wanneer doe jij je ideëen op?
Op welke plek(ken) doe jij je ideëen op ?
Waardoor en wellicht met wie doe jij je ideëen op?

Maak een lijstje van de momenten in een week dat je dit ervaart. Ga eens na of je jezelf veel in dit soort ‘momenten’ bevindt of eigenlijk meer en anders zou willen. Als je dit van ‘een afstandje’ hebt bekeken bij jezelf, kan je daarna besluiten wat je anders en/of meer gaat doen. Natuurlijk niets veranderen kan ook als je hier tevreden over bent.

Vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden, omdat je over het algemeen ervaart dat je weinig ideëen op doet of dit lijstje moeilijk te maken is, probeer dan bijvoorbeeld eens het volgende:

  • Zoek fysiek nieuwe plekken op waar je bent (ook de vorige vraag ‘wat doe je’ kan hierbij helpen);
  • Ga naar plekken waar je nooit komt (bijv. musea, kinderboerderij, documentairefestivals);
  • Reis op andere manieren dan je gewend bent;
  • Probeer nieuwe mensen te ontmoeten via de vele mogelijkheden die er zijn (evenementen, social media,  activiteiten, cursussen, vrijwilligerswerk, bestaande netwerken, etc);
  • Spreek af met mensen uit je netwerk die je heel weinig spreekt;
  • Spar meer met anderen, vraag meer aan anderen, begeef je in nieuwe projecten;
  • Ga anderen dingen doen

Welke personen inspireren je en waarom?

Wie inspireert jou?
Wat doen deze mensen?
Wat ‘zeggen’ deze mensen tegen je ?

Ga eens na welke mensen jou inspireren en waarom. Wat doen deze mensen en waarom inspireren ze jou? Wat kan jij ook gaan doen wat deze mensen doen? Dit kan je ook een idee geven van wat je anders wilt doen. Het feit dat je getriggerd bent door deze mensen kan iets over je wensen zeggen en wat je wellicht wilt meemaken en doen. De stap zetten om deze dingen (hoe klein ook) te gaan doen, doorbreekt patronen bij je.

Wat zijn jouw intuïtiebronnen?

Intuïtie is heel belangrijk bij je persoonlijke creatieve ontwikkeling. Je intuïtie zegt je dingen vanuit al je zintuigen. Je ziet, voelt of hoort iets en wordt vaak als vanzelf ergens ingetrokken of je gaat ergens juist meer vanaf.

Je ‘energiemeter’ reageert.

Deze processen gebeuren vaak op een automatische piloot en we zijn ons vaak niet bewust van de signalen. Door meer te doen met de dingen waarvan de meter verder uitslaat, deze meer toe te laten in je dagelijks leven en werk, zal je meer open staan voor wat er op je af komt en wat dat je eventueel kan gaan brengen. Eigenlijk kan je intuïtie dus één van je bronnen zijn voor je inspiratie. Je intuïtiebron.

Ik wens je oprecht veel plezier, want je creativiteit verder ontwikkelen maakt je leven leuker!

Meer inspiratie nodig? Kijk dan hier:

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Tessa February 7, 2010 at 11:56

De beschrijving van het uitslaan van de energiemeter en de intuïtiebron, dat is precies de omschrijving van wat ik ervaar als ik iets waarneem waar ik – intuitief aanvoelen zonder enige rationele reden – ‘iets’ mee moet doen. Grappig om te lezen, ik had er zelf nooit deze woorden aan gegeven. Ik zit dan vaak iets te lezen, of ik zie iets, beleef iets, hoor iets, wat dan ook, en dan gaat onbewust mijn vinger omhoog, zo van ‘ja, ja , daar moet ik iets mee’. Gedachten, ideeen, inspiratie, ze zijn vaak zo vluchtig, dus ik moet het dan ook wel opschrijven (-typen). De kleinste hint kan al een geweldig idee worden waar ik schijnbaar de schepper van moet zijn. Er voor openstaan idd en er iets mee doen, want dit negeren is echt zonde!

Reply

2 cimi January 5, 2011 at 13:23

Mijn wens voor 2011 is mezelf te manifesteren met alle inhoud die ik tot nu toe verworven heb om zodoende de inhoud te verruimen in relatie met de wereld om mij heen. Dank je voor al de tips en vragen die ik aan mezelf kan stellen om mijn richting helder te krijgen om zo verder te wandelen in een richting die ik, voordat ik dit las, nog niet opgekeken had.

cimi

Reply

3 Remco Langeler January 9, 2011 at 14:42

Beste Cimi,
Dank voor je reactie op dit artikel en fijn dat de vragen bij kunnen dragen aan jouw keuzes en richting. Ik wens je dan ook een hele inspirerende wandeling door 2011!
Remco

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: