5 praktische tips voor creatieve foto’s

by Lodewijk van den Broek on 22/07/2009

in Creativiteit,Inspiratie

De vakantietijd is intussen aangebroken in het grootste deel van het land. Om je creativiteit op vakantie nog eens een boost te geven heeft Remco al een mooi artikel geschreven met leuke tips die hij kreeg via LinkedIn. Intermediair magazine heeft deze week hun oplage ook gewijd aan dit thema, hoewel dat iets meer gericht is op persoonlijke ontwikkeling en managementboeken uiteraard.

Een van de activiteiten waar je je creatief op kan uitleven is fotografie. Remco schreef daar ook al over in Een fotoboek dat anders is. Hij vertelt daarin dat je vooral moet fotograferen wat je aanspreekt, niet wat je normaal zou doen. Geen foto van het terras, maar van die goede fles wijn. Niet van het uitzicht, maar van de man waar je mee sprak over dat uitzicht.

20090721ballonEigenlijk is dit iets dat je intuïtief zou moeten doen, in contact komen met je gevoel. Echt merken dat iets je aanspreekt op het moment dat het je aanspreekt en dat moment vastleggen. Niet gaan kijken hoe je er een mooie foto van kan maken, iemand laten poseren of iets dergelijks. Gewoon richten en vastleggen. Maar ja, dat is een makkelijker opgeschreven dan gedaan. Zeker als je niet gewend bent om op deze manier op je eigen gevoel te letten, of op deze manier te fotograferen. Je zit nou eenmaal in een comfort zone en daar kom je niet zo 1 2 3 uit.

In dit artikel daarom een aantal tips over hoe je creatief kan fotograferen om het creatief fotograferen. Dat klinkt misschien absurd, maar als je actief aan de slag gaat met de tips uit dit artikel, dan breek je vanzelf door de grens heen van die comfort zone heen. En als je dat eenmaal gedaan hebt, dan zit je al in nieuw creatief gebied. De volgende stap is dan makkelijker te maken, rare foto’s maken is niet raar meer. Nu nog in contact komen met dat gevoel, maar dat is weer een heel ander onderwerp! Nu de creatieve fotografie tips:

Fotografeer niet de ander, maar jezelf

Als fotograaf met de camera in de hand, sta je zelf niet op de foto. Best een veilige positie niet waar? Dat helpt je dus voor geen meter om uit de comfort zone te komen. Zet jezelf daarom in de picture! Dat is stap 1. Doe het dan ook nog eens anders…dat is een nog grotere stap. Trek gekke bekken, zorg voor goede achtergronden, speel met perspectief. Of denk na over hoe je het plaatje wilt hebben, nadat je het bewerkt hebt op de computer. Niet alles is zoals het is:
20090721spiegel

Fotografeer de schaduw, niet het origineel

Je hoeft niet altijd het origineel vast te leggen. Soms is het juist heel speels om met de reflectie van een object, of met de schaduwen van mensen iets te doen. Door dit actief op te gaan zoeken, ga je ook buiten de gebaande paden kijken. Voor schaduwen kijk je naar de grond, in plaats van naar het uitzicht. Voor reflecties kijk je bijvoorbeeld naar spiegelingen in plassen, ramen, autospiegels, zonnebrillen of zelfs gewoon recht in de ogen van mensen.

20090721schaduw

Bewogen foto’s? Ja graag!

Vroeger toen je de foto’s nog op film maakte en ze moest laten ontwikkelen, mocht je bij veel fotografen de foto’s die mislukt waren terug inleveren en hoefde je die niet af te rekenen. Mensen stonden aan de balie snel de foto’s door te kijken – en dat was de eerste keer dat ze zagen hoe ze waren geworden – en je hoorde mensen de afkeuring van overbelichte, onderbelichte en – he wat zonde – bewogen foto’s mompelen. We hebben geleerd dat bewogen foto’s mislukte foto’s zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet!

Beweging in foto’s kan juist heel spannend zijn. Soms toont het juist actie, soms is de actie juist verstild door het vastleggen van de beweging en soms is door de vervaagde beweging de voorgrond een vluchtig attribuut van de achtergrond geworden.
20090721bewegen

En soms is het gewoon heel artistiek. Stel je camera maar eens op in een extreem donkere ruimte en zet hem op de bulb-stand of op een extreem lange sluitertijd. Loop dan het beeld in met een zaklamp en leef je uit! Zie onderstaande video voor een korte tutorial:

Onvoorspelbaarheid in je foto’s

Foto’s worden interessanter als ze iets onverwachts in zich hebben. De bewogen foto’s waar we het net over hadden is al een goed voorbeeld van iets onverwachts. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Ga eens op de grond liggen en fotografeer omhoog. Of draai het beeld 90 graden en fotografeer alsof de horizon zo hoort te zijn.
20090721trein
Zet je toestel op de macrostand en fotografeer een detail van heel dichtbij. Of zorg voor iets extra’s in een foto, zoals een eenzame ballon op weg omhoog langs de toren van een kathedraal. Hier vind je nog veel meer tips.

Fotoshoppen met je camera

Ja, je leest het goed. Niet fotoshoppen met je computer, maar met je camera. Supercreatieve techniek, waarbij je naar je omgeving kijkt om het op een manier vast te leggen, zodat het lijkt alsof het gefotoshopped is. Kan je het zo vastleggen dat het lijkt alsof het zo niet kan bestaan? Of je pakt een stuk karton en wat viltstiften, of stoepkrijt om je een handje te helpen.

Leef je uit! Draai eens aan die knoppen en zet dat toestel niet alleen in de automatische stand. Veel plezier met experimenteren!

Meer inspiratie nodig? Kijk dan hier:

{ 5 comments… read them below or add one }

1 vakantiehuis February 13, 2011 at 00:20

Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
Ben blij met jullie toevoeging!
Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar http://www.deinspiratiekamer.nl in Firefox. :( Weten jullie hoe dit komt?

Groetjes Barbara

Reply

2 Dick February 16, 2011 at 11:47
3 Ina February 17, 2011 at 14:20

Goed om zo te experimenteren! Vooral de foto’s met beweging vind ik mooi. Ga eens een dag op pad naar een nieuwe plaats (stad/ dorp) en ga alleen maar foto’s maken. Is ook heel inspirerend. Je kunt ook met een thema werken, en daar de hele dag naar op zoek gaan.

Reply

4 Edwin van de Graaf October 23, 2011 at 22:45

leuk stuk over fotografie, ik zal ook nog even kijken bij de andere artikelen over foto’s maken.
ik heb een tijdje terug een 50 dagen 50 foto’s met een 50 mm gedaan, ook een erg leerzaam fotoproject (te zien via mijn site)
groet,
Edwin van de Graaf | Fotograaf Groningen

Reply

5 trouwfotograaf November 6, 2014 at 16:12

bedankt!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: